Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Како се заштитити од прехладе и грипа?
среда, 13 фебруар 2019 00:00

Правилна исхрана и дозирана физичка активност су прави рецепт у очувању здравља током зимских месеци. Недостатак сна, дугорочно физичко, психичко и емотивно исцрпљивање, знатно оштећује одбрамбене снаге организма.

Болови у мишићима, главобоља, отежано дисање, повишена температура, суви или кашаљ са секретом, најчешћи су симптоми прехладе, односно грипа. Обично све почиње изненадним цурењем носа, болом у грлу и малаксалошћу, што је знак да организам из пуног здравља прелази у стање болести. Појави ових респираторних инфекција посебно погодују варљиви временски услови, са наизменичним смењивањем сунца и мраза.

ЕФИКАСНИ САВЕТИ

  • Избегавање загађених и задимљених простора, боравка у гужвама на малом простору, прилично је поуздан начин да останете здрави. Али, ако вас упркос свему прехлада сустинге, постоје начини за њено превладавање.
  • Kод прехладе је, пре свега, погрешно претерано утопљавање. Ако вас тресе повишена температура, не би требало да носите сувише одеће, покривате се ћебетом и пијете врео чај, јер ће вам температура још више нарасти. Али зато, по могућству треба отворити прозор неколико минута, обући нешто памучно и попити хладну лимунаду.
  • Ако тек мало кашљете и кијате, не значи да треба одмах да се "прикујете" за кревет. Потпуно мировање омогућава да се у бронхијама и плућима лакше нагомилава слуз, што пре може довести до бронхитиса и упале плућа. Да се то не би догодило, довољна је шетња по кући.
  • Пожељно је избегавати тешку и масну храну, јер она током варења одузима снагу организму. С обзиром на то да вирус грипа не воли газирану средину, лекари препоручују узимање минералне воде са лимуном, која је истовремено савршени чистач лекова из јетре.
Опширније...
 
Извештај: Национални дан без дуванског дима 31.01.2019.
понедељак, 04 фебруар 2019 13:01

Поводом 31. јануара, Националног дана без дуванског дима, ДЗ Вождовац је 31.01.2019. године обележио овај датум под слоганом "Заштитимо се од дувана" у организацији Службе за поливалентну патронажу.


Заинтересовани грађани су имали прилику да провере степен никотинске зависности, допуне сазнања о штетности дуванског дима и добију промотивни материјал са упутством за одвикавање од пушења.

 
Национални дан без дувана "ЗАШТИТИМО СЕ ОД ДУВАНА"
уторак, 29 јануар 2019 13:21

У Србији се већ дуже од 20 година сваког 31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму.

Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом "Заштитимо се од дувана" и посебно вишеструке последице по здравље људи и околине и неопходност јачања мултисекторске сарадње на овом пољу.

У оквиру обележавања Националног дана без дувана, истичу се и нови изазови у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.

У организацији Службе за поливалентну патронажу позивамо Вас да 31. јануара 2019. године од 730 до 1000 часова, у "Кутку здравља" (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије):

  • Проверите степен никотинске зависности FAGERSTROM тестoм;
  • Допуните сазнања о штетности дуванског дима "Како оставити пушњење и унапредити здравље";
  • На изложбеном штанду делићемо промотивни материјал "Ваш водич за одвикавање од пушења".
Опширније...
 


Страна 4 од 36