Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Сачувајмо репродуктивно здравље младих
четвртак, 11 мај 2017 14:00
У четвртак 18. маја 2017. године у 8 часова, у великој сали Саветовалишта за младе Дома здравља "Вождовац", Огранак "Шумице", ул. Устаничка 125 б, одржаће се семинар на тему:

"САЧУВАЈМО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ"

Семинар се одржава у форми интерактивних креативних радионица и на прихватљив начин обрађује различите теме из ове области:

  1. раст, развој, пубертет, адолесценција;
  2. типови невербалне комуникације;
  3. ризично понашање и асертивно одупирање притиску;
  4. љубав и заљубљеност, "беба - бити или не", ...

Учесници су ученици II разреда средњих школа са територије општине Вождовац (VIII Београдска гимназија, TOЦ, XII Београдска гимназија, II Економска школа, Школа за негу лепоте, Геолошка школа), који се бирају методом случајног избора, а уз помоћ психолога школе.

Семинар ће водити едуковани ПЕДИЈАТРИЈСКИ ТИМ лекар - медицинска сестра:

  • Др Ратко Гаровић
  • МС Наташа Којчин
По завршетку семинара, учесници добијају сертификате о завршеној едукацији.
 
Светски дан борбе против рака јајника: Сваког дана у Србији три жене оболе од карцинома јајника
понедељак, 08 мај 2017 11:46

Ту сам док музика свира

Данас се у читавом свету обележава Светски дан борбе против рака јајника, најсмртоноснијег женског канцера. У Србији сваке године од рака јајника оболи око 950 жена, док годишње рак јајника однесе више од 550 живота.
 
У свету се годишње региструје 250.000 нових случајева оболелих од рака јајника, а 140.000 жена изгуби битку са овом болешћу. Сваког дана у Србији 3 жене оболе од карцинома јајника, а једна умре од ове болести. Рак јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене.
 
Светски дан борбе против рака јајника удружује организације широм света које се баве овом темом, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. За жене које живе са том болешћу, као и за њихове породице и пријатеље, обележавање овог дана изграђује нови смисао у пружању подршке у борби за излечење.

У Србији се по четврти пут обележава Светски дан борбе против рака јајника, ове године под слоганом "Ту сам док музика свира" са циљем да се скрене пажња на жене које живе са раком јајника и којима је неопходна сва могућа помоћ и подршка како би победиле ову изузетно тешку болест.

"Не дозволимо да музика престане, морамо заједно да боримо. За нас музика има много веће, метафоричко значење. Данас је музика песма на концерту, али у нашим животима то треба да буде безрезервна подршка лекара, боље и савременије лечење, апарати који раде, реагенси који не нестају, разумевање породице и пријатеља без ограничења... Ако то немамо, изгубили смо и последњу шансу." истиче Зорица Велицки из Удружења за борбу против рака јајника "Проговори" која се већ 7 година бори са раком јајника.
Опширније...
 
С лепим временом и вишим температурама стигао је и виши ризик од опасности које представљају крпељи
петак, 05 мај 2017 10:23

ЛАЈМСКА БОЛЕСТ је инфективно обољење чији је узрочник бактерија Borrelia burgdorferi. Заражавање људи настаје убодом крпеља рода Ixodes који су преносиоци ове бактерије. Инфекција најчешће захвата кожу, нервни систем, зглобове и срце, али могу бити нападнути и сви остали органи и системи.

УБОД КРПЕЉА – ВАЖНЕ НАПОМЕНE

Убод крпеља је безболан, најчешће се не осети што му омогућава да остане закачен на кожи више дана.

Могућност спречавањa инфекције

Крпеља треба извадити из коже што пре, у току првих 24 часа од убода, како би се смањила вероватноћа преноса инфекције.

Скидање треба обавити стручно, у здравственој установи, искључиво механички, чистом пинцетом која је претходно дезинфикована алкохолом.

Пре одстрањивања крпељa Не треба стављати никаква хемијска средства – етер, алкохол, бензин, ацетон, лак за нокте и др. Ова средства изазивају повраћање цревног садржаја крпеља у којем се могу наћи узрочници лајмске болести.
Одстрањивање крпеља из коже

Најсигурније у здравственој установи (амбуланти, дому здравља, одељењу за кожне болести и др.).

Крпељ се ухвати пинцетом  што ближе кожи, без гњечења или кидања његовог тела. Пинцета се најпре мало повуче на горе, колико је довољно да се крпељ одигне од коже, а затим полако извлачи из коже. После одстрањивања крпеља убодно место на кожи треба дезинфиковати.
Уколико сте сами покушали да одстраните крпеља и у томе нисте успели у целости, не покушавајте да одстраните  преостали део већ се обавезно обратите лекару.

Праћење здравственог стања особа које су имале убод крпеља
Спроводи се у трајању 3 месеца. Контролне прегледе обављати једном месечно - ординирајући лекар или у Саветовалишту за лајмску болест.
Препознавање и откривање првих симптома и знакова лајмске болести

Појава карактеристичног црвенила коже на месту убода крпеља - ерyтхема мигранс, уз могућу појаву општих симптома и знакова инфекције: повишена телесна температура, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, увећане локалне лимфне жлезде.

Изузетно је важно почети са лечењем што пре применом правилне терапије под контролом ординирајућег лекара, дерматолога или инфектолога.

Нејасни симптоми и знаци после убода крпеља
Обавезно се обратити ординирајућем лекару или лекару у Саветовалишту за лајмску болест.
Критеријуми за постављање дијагнозе
Податак о убоду крпеља и/ или боравак у природи на подручју где има крпеља заражених узрочником лајмске болести, симптоми и знаци лајмске болести резултати серолошких испитивања (помоћна дијагностичка метода).
 


Страна 4 од 36