Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Извештај са акција превентивних прегледа у локалној заједници
петак, 22 фебруар 2019 12:17

У организацији Дома здравља "Вождовац", Службе за поливалентну патронажу, уз подршку компанијe Medinic, успешно су спроводене превентивне активности у периоду од 07.02. до 21.02.2018. године.


Планиране месне заједнице,  посетило је преко 200 грађана који су имали прилику да чују и усвоје савете везане за правилну исхрану, унапређење здравља и превенцију болести, провере нивo шећера у крви, крвни притисак и пулс, БМИ.

 
У правила завири да се грип не шири!
среда, 13 фебруар 2019 00:00

Промотивни спот: СТОП ПАНДЕМИЈИ! Чувајмо се од грипа!


 
Како се заштитити од прехладе и грипа?
среда, 13 фебруар 2019 00:00

Правилна исхрана и дозирана физичка активност су прави рецепт у очувању здравља током зимских месеци. Недостатак сна, дугорочно физичко, психичко и емотивно исцрпљивање, знатно оштећује одбрамбене снаге организма.

Болови у мишићима, главобоља, отежано дисање, повишена температура, суви или кашаљ са секретом, најчешћи су симптоми прехладе, односно грипа. Обично све почиње изненадним цурењем носа, болом у грлу и малаксалошћу, што је знак да организам из пуног здравља прелази у стање болести. Појави ових респираторних инфекција посебно погодују варљиви временски услови, са наизменичним смењивањем сунца и мраза.

ЕФИКАСНИ САВЕТИ

  • Избегавање загађених и задимљених простора, боравка у гужвама на малом простору, прилично је поуздан начин да останете здрави. Али, ако вас упркос свему прехлада сустинге, постоје начини за њено превладавање.
  • Kод прехладе је, пре свега, погрешно претерано утопљавање. Ако вас тресе повишена температура, не би требало да носите сувише одеће, покривате се ћебетом и пијете врео чај, јер ће вам температура још више нарасти. Али зато, по могућству треба отворити прозор неколико минута, обући нешто памучно и попити хладну лимунаду.
  • Ако тек мало кашљете и кијате, не значи да треба одмах да се "прикујете" за кревет. Потпуно мировање омогућава да се у бронхијама и плућима лакше нагомилава слуз, што пре може довести до бронхитиса и упале плућа. Да се то не би догодило, довољна је шетња по кући.
  • Пожељно је избегавати тешку и масну храну, јер она током варења одузима снагу организму. С обзиром на то да вирус грипа не воли газирану средину, лекари препоручују узимање минералне воде са лимуном, која је истовремено савршени чистач лекова из јетре.
Опширније...
 


Страна 9 од 42