Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Добре и лоше стране климатизованих просторија
петак, 03 август 2018 06:28
Апелујемо да грађани правилно користе клима уређаје како би сачували здравље, истичемо да, пре свега, разлика између спољашње и унутрашње температуре ваздуха у просторији не треба да буде већа од седам до десет степени. Прелаз из топле у хладну средину и обрнуто не треба чинити нагло и савет је да се приликом изласка из расхлађене просторије краће време проведе у просторији која се не хлади да би се организам бар мало адаптирао на нагли скок температуре.
 

Због тога су у летњим месецима честе прехладе, кијавице, акутно запаљења грла, ждрела и бронхија, што је разумљиво, јер ако се са 30 степени спољашње температуре уђе у просторију у којој је једва двадесетак, прехлада је, скоро неизбежна. Главни разлог је што организам не може у кратком времену да се адаптира на наглу промену температуре и долази до једне врсте "шока" који негативно утиче на здравље.
 
Дуготрајно излагање хладноћи утиче на метаболизам - смањење промета материја у мишићима јер је циркулација успоренија па се и све друге активности у мишићу, крвним судовима и нервима одвијају спорије. Ако клима уређаје не користимо како треба, климатизација просторија у којима боравимо може да погоршава ефекте артритиса и неуритиса, а неповољно утичу на особе које већ имају проблеме са синусима.

Код деце хладноћа у стану може да доведе до упале уха, а после излагања клима уређају нису ретки укоченост и болови у врату.

Због неправилног коришћења клима уређаја може доћи до укочености мишића лица, укочености и болова у врату који настају због блокаде мишића после излагања хладноћи. За функционисање, мишићима је потреба топлота, а ако она недостаје мишићи смањују своје функционисање да би сачували топлоту.  Препорука је да уколико дође до овакве блокаде грађани треба да попију магнезијум и витамине Б групе који позитивно делују на рад нерава и мишића и јаве се изабраном лекару.

Неуролози посебно апелују на правилно коришћење клима уређаја када се ради о пацијентима са неуролошким проблемима, посебно онима који су доживели шлог. Њима се саветује да не буду директно изложени раду клима уређаја, већ да бораве у другој просторији док се температура у целом стану не уједначи да не би дошло до негативног утицаја на крвне судове.
 
Упозоравамо да је одржавање и чишћење клима уређаја такође веома важно, јер уколико се барем једном годишње не чисти филтер, кроз који излази расхлађени ваздух под притиском, може постати идеална влажна и прљава подлога за развој штетних микроорганизама (бактерија или гљивица) од којих неки могу изазвати и упалу плућа.

Не треба излазити или улазити презнојен из спољне средине у аклиматизовану просторију, јер то може изазвати температурни колапс. Вентилатори такође могу да олакшају подношење високих температура, али ако спољна температура порасте изнад 30 степени, вентилатор ће бити мање ефикасан од клима уређаја или туширања хладном водом.
 
Обавештење - Рад ДЗ ,,Вождовац” у летњем периоду
четвртак, 19 јул 2018 10:08

У току годишњих одмора рад Дома здравља одвија се према ранијем распореду. Гужве и чекања нема, пацијенти долазе у заказано време, а знатна олакшица је увођење електронских обновљивих рецепата који омогућује хроничним болесницима да без одласка код лекара преузимају лекове на рецепт на дужи период.
Коришћење годишњих одмора од стране запослених се не одражава на основни систем континуитета у пружању здравствене заштите.

Заказивање прегледа је по устаљеној процедуре чиме су избегнути дуги редови у чекаоницама. Права пацијента када им је изабрани лекар одсутан или на годишњем одмору су непромењени. Хитни случајеви и труднице долазе без заказивања и према њиховим здравственим тегобама, примају се одмах или између заказаних термина.
Све измене  доступне на званичном сајту ДЗ ,,Вождовац”.

 
Извештај "Дан за дијабетес"
петак, 08 јун 2018 08:00

У четвртак  12.07.2018. године , у  Здравственој станици "Јајинци" ул. Булевар ЈНА 86а, спроведена је превентивна акција  ,,Дан за дијабетес“.

Велики број заинтересованих грађана је имала прилику да провери своју гликемију, ураде анализу гликолизираног хемоглобина, провере крвни притисак, BMi и добију тумачење вредности, као и савете и инструкције интернисте у вези превенције шећерне болести и даљег поступања у случају повећане вредности и све са циљем увођења у добру метаболичку контролу.

 

 

 

 


Страна 9 од 59