Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Међународни дан сестринства, 12. маj 2017. године
четвртак, 11 мај 2017 11:38
Дан посвећен медицинским сестрама и техничарима у целом свету, обележава се у знак сећања на Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale), Енглескиње која је отворила прву школу за болничарке, и половином XIX века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника. Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, спремност да се искуство преноси на млађе колеге, али и свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот основни су захтеви овог занимања. Медицинске сестре спремне су да своју професију подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење, мотивацију и вештину очувања здравља током читавог њиховог живота.
 
Користимо ову прилику да честитамо запосленима и свим члановима синдиката данашњи дан који медицинске сестре и техничари проводе радно, на својим радним местима, уз своје пацијенте. 
 
Менаџмент ДЗ "Вождовац" са Синдикатом медицинских сестара и техничара ДЗ "Bождовац"
 
Сачувајмо репродуктивно здравље младих
четвртак, 11 мај 2017 14:00
У четвртак 18. маја 2017. године у 8 часова, у великој сали Саветовалишта за младе Дома здравља "Вождовац", Огранак "Шумице", ул. Устаничка 125 б, одржаће се семинар на тему:

"САЧУВАЈМО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ МЛАДИХ"

Семинар се одржава у форми интерактивних креативних радионица и на прихватљив начин обрађује различите теме из ове области:

  1. раст, развој, пубертет, адолесценција;
  2. типови невербалне комуникације;
  3. ризично понашање и асертивно одупирање притиску;
  4. љубав и заљубљеност, "беба - бити или не", ...

Учесници су ученици II разреда средњих школа са територије општине Вождовац (VIII Београдска гимназија, TOЦ, XII Београдска гимназија, II Економска школа, Школа за негу лепоте, Геолошка школа), који се бирају методом случајног избора, а уз помоћ психолога школе.

Семинар ће водити едуковани ПЕДИЈАТРИЈСКИ ТИМ лекар - медицинска сестра:

  • Др Ратко Гаровић
  • МС Наташа Којчин
По завршетку семинара, учесници добијају сертификате о завршеној едукацији.
 
Светски дан борбе против рака јајника: Сваког дана у Србији три жене оболе од карцинома јајника
понедељак, 08 мај 2017 11:46

Ту сам док музика свира

Данас се у читавом свету обележава Светски дан борбе против рака јајника, најсмртоноснијег женског канцера. У Србији сваке године од рака јајника оболи око 950 жена, док годишње рак јајника однесе више од 550 живота.
 
У свету се годишње региструје 250.000 нових случајева оболелих од рака јајника, а 140.000 жена изгуби битку са овом болешћу. Сваког дана у Србији 3 жене оболе од карцинома јајника, а једна умре од ове болести. Рак јајника је десети најучесталији рак код жена и пети по смртности од свих канцера који погађају жене.
 
Светски дан борбе против рака јајника удружује организације широм света које се баве овом темом, са циљем да се идеја о раном откривању симптома болести и правовременом лечењу што више прошири. За жене које живе са том болешћу, као и за њихове породице и пријатеље, обележавање овог дана изграђује нови смисао у пружању подршке у борби за излечење.

У Србији се по четврти пут обележава Светски дан борбе против рака јајника, ове године под слоганом "Ту сам док музика свира" са циљем да се скрене пажња на жене које живе са раком јајника и којима је неопходна сва могућа помоћ и подршка како би победиле ову изузетно тешку болест.

"Не дозволимо да музика престане, морамо заједно да боримо. За нас музика има много веће, метафоричко значење. Данас је музика песма на концерту, али у нашим животима то треба да буде безрезервна подршка лекара, боље и савременије лечење, апарати који раде, реагенси који не нестају, разумевање породице и пријатеља без ограничења... Ако то немамо, изгубили смо и последњу шансу." истиче Зорица Велицки из Удружења за борбу против рака јајника "Проговори" која се већ 7 година бори са раком јајника.
Опширније...
 


Страна 6 од 38