Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Европска недеља превенције рака грлића материце
четвртак, 25 јануар 2018 10:46

"ЗДРАВИ И ЛЕПИ"

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Србија је четврта у Европи по броју жена оболелих од те болести, а трећа по броју умрлих.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Када говоримо о умирању, сваке године у просеку више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. "СТОП РАКУ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ" је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на жене да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје  дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Тим поводом Дом здравља "Вождовац" организује трибину "ЗДРАВИ И ЛЕПИ" о превенцији цервикалног карцинома, значају ХПВ имунизације, као мерама унапређења здравља жена 30.01.2018. године у 18 часова у централном објекту дома здравља (ул. Устаничка 16, III спрат), уз подршку "Дива ласер центра" и компаније ЕСЕНСА. Трибину води др Јулијана Бановац, спец. гинекологије и акушерства.

Подршка:

  • "Дива ласер центар" - естетска и ласерска медицина, ул. Проте Матеје 9, поклон изненађења - третман по избору посетиоцу трибине
  • ЕСЕНСА - друштво за производњу дијететских суплемената, медицинских средстава и козметике поклања свим учесницима трибине производ из свог асортимана, гел са хигијену, заштиту и негу интимне регије (Hypervag Intim gel).
 

Редовни гинеколошки прегледи златни су стандард у превенцији рака грлића материце.


Истим поводом 31.01.2018. године у оквиру Здравствене станице "Јајинци", Булевар ЈНА 86а, биће организовани превентивни гинеколошки прегледи од 1330 до 1930 часова, као и две радионице:

  • "Ca PVU - честа болест савремене жене" у 17 часова, др Валентина Андејић
  • "Превенција карцинома грлића материце" у 18 часова, др Елена Тркуља
 
Национални дан без дуванског дима - најава активности
четвртак, 25 јануар 2018 08:26
Поводом 31. јануара, Националног дана без дуванског дима, позивамо Вас да 31. jануара 2018. године од 730 до 1000 часова, у организацији Службе за поливалентну патронажу, у "Кутку здравља" (ул. Устаничка 16, у холу код лабораторије):
  • Проверите степен никотинске зависности FAGERSTROM тестoм;
  • Допуните сазнања о штетности дуванског дима "Како оставити пушњење и унапредити здравље";
  • На изложбеном штанду делићемо промотивни материјал "Ваш водич за одвикавање од пушења".
Опширније...
 
Извештај са радионице Превентивног центра 23.01.2018. године
четвртак, 25 јануар 2018 12:00
Дана 23.01.2018. год. одржана је радионица под називом "Исхрана код хиперурикемије и превенција гихта" у Центру за превентивне здравствене услуге Дома здравља "Вождовац", Огранак "Шумице" (Устаничка 125б).
 
 

Радионица је спроведена у виду презентације о изабраној теми, коју је одржала др Марија Пајић, доктор медицине, уз активно учешће заинтересованих посетилаца. Детаљно су обрађени значај хиперурикемије, значај фактора ризика за настанак гихта, клиничка слика акутног напада гихта и начини лечења, а нарочито је истакнут значај могућности и начини превенције гихта.

Радионица је протекла у пријатној атмосфери. Договорено је да се и у наредном периоду настави дружење на недељном нивоу у исто време. Уз интерактивни приступ, обрађиваће се теме од значаја за здраве стилове живота.
 


Страна 42 од 43