Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Европска недеља превенције рака грлића материце
(21. јануар – 27. јануар 2019. године)

"РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ"

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 21. јануара до 27. јануара 2019. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити.

"РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ" је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

Редовним гинеколошким прегледима могу се благовремено открити ране премалигне промене и спречити њихов развој у карцином.

У циљу подизања свести жена, Дом здравља "Вождовац" ће од 21. до 25. јануара омогућити да се кроз индивидуални и групни рад укаже на значај превенције обољења.

Место индивидуалног и групног рада: "Кутак здравља", ул. Устаничка 16, улаз из Колубарске улице

Време: од 700 до 930 часова

Карцином грлића материце је, по учесталости, четврти најчешћи карцином код жена, са преко пола милиона новооболелих широм света, а по стопи смртности заузима неславно 2. место. Најчешће се дијагностикује код младих жена, између 35. и 44. године.

У Србији око 60% болесница у тренутку постављања дијагнозе има одмаклу болест.

У одмаклом стадијуму, само једна од шест оболелих жена ће преживети наредних 5 година.

Предности скринига грлића материце леже у чињеници да је грлић материце потпуно доступан визуализацији гинеколога, те гинеколошки преглед уз узимање ПАПА бриса представља поуздану, једноставну, брзу, безболну и краткотрајну методу за утврђивање промена на ћелијама грлића материце.

Почетне промене - дисплазије потпуно су излечиве и захтевају само чешће контроле или минималне терапијске процедуре.

Уколико се почетне промене развију у карцином, лечење је дуготрајно, радикално, а прогноза болести неизвесна.

Превентивним мерама и континуираном едукацијом ова се слика значајно може променити. Због тога што редовни прегледи тако значајно могу утицати на исход и прогнозу болести. У Србији се спроводи Национални скрининг на карцином грлића и подразумева гинеколошки преглед и узимање ПАПА бриса женама узраста од 25 до 64 год. једном у 3 године.

Редовним гинеколошким прегледима могу се благовремено открити ране премалигне промене и спречити Поред ПАПА бриса, лекар се може определити за допунске анализе које могу указати на почетне промене цервикса-ХПВ типизацију-узимање бриса на вирусе или колпоскопију тј. микроскопски преглед грлића.

С обзиром на то да је хронична инфекција посебним типовима ХПВ вируса најчешћи узрок ове болести, вакцинација (имунизација) се спроводи у многим земљама, као вид примарне превенције. Но, ова вакцина не штити од свих типова ХПВ вируса који могу изазвати малигну болест, већ само од најчешћих.

Зато је важно истаћи да имунизација никако не искључује потребу за редовним обављањем гинеколошких прегледа.

Апелујемо на све припаднице лепшег пола, да макар једном у 3 године издвоје дан за своје здравље!