Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
Спознајте тајне дојења

Четврти Авент фестивал дојења

Да не буде да нисте знале шта можете да пропустите ако се не пријавите и не дођете на Фестивал дојења.

Покровитељи:

  • Министарство здравља Републике Србије
  • Дом здравља "Вождовац", Служба за поливалентну патронажу
  • Телефонско саветовалиште "Хало беба"

У наставку можете погледати програм фестивала.

 
Фестивал ће отворити представник Министарства здравља, а затим ће вас поздравити прим. др Љиљана Станковић, неонатолог ГАК "Народни фронт" и ауторка и координаторка Националног програма за подршку дојењу, породичној и развојној нези новорођенчета.

Организовали смо и две једночасовне радионице – "Да ли сте спремне за дојење" и "Највећи изазови у дојењу и како их превазићи" – које ће водити Милена Попевић, вршњачка саветница за дојење. Причаће вам о успостављању лактације, о положајима за дојење, рагадама и маститису, од увученим брадавицама и бројним другим потешкоћама за које постоје једноставна решења.

Спремили смо вам и здравствени панел са четворо стручњака који ће вас ослободити многих страхова, стрепњи и дилема, а уз то ће вас научити оно најважније – како да будете здраве и срећне да би и ваше бебе биле здраве и срећне.

У панелу ћете поново видети др Станковић која ће вам овог пута, осим о важности дојења и зближавања маме и бебе, говорити и о физиолошкој жутици, вакцинама и о томе зашто је важно да мама буде смирена и спокојна. Научиће вас како да се носите са малим "манипулантима и филозофима", а можда ћете чути и њену чувену причу о мама-маци.

Тик уз прим. др Станковић седеће доц. др Светлана Јанковић, специјалиста гинекологије и акушерства, шеф Одсека акутне патологије трудноће Одељења породилишта ГАК "Народни фронт" и један од предавача на Курсу подршке дојењу. И она ће вам објаснити како ће изгледати први сати вашег боравка у породилишту и први подој, а уз то ће вам објаснити шта да очекујете на порођају, када да кренете у породилиште, шта да радите ако "пробијете" термин, зашто не треба да слушате страшне приче о страшним порођајима и шта вас очекује од пријема у породилиште до краја порођаја...


А како се у трудноћи често занемарује важност оралног здравља, које умногоме утиче на здравље бебе, на здравствени палел смо позвали и др Тању Белић, специјалисту дечје и превентивне стоматологије из ДЗ "Вождовац". Она ће вам објаснити како се у трудноћи правилно негују зуби, како учестало повраћање утиче на зубну глеђ, зашто у трудноћи зуби страдају и зашто чешће долази до упале десни. Откриће вам да ли је локална анестезија опасна у трудноћи, смеју ли труднице да снимају зубе и могу ли упале зуба да угрозе плод, а уз то ће вас упознати са правилима оралне хигијене код беба које сисају.


Марија Прћић, нутрициониста-дијететичар, један је од стручњака који учествују у здравственом панелу, али ће имати и специјалан задатак. Мало ће вам причати и правилној исхрани у трудноћи и након порођаја, о одабиру намирница, нападима глади, здравим заменама за грицкалице, оптималном унос течности, а онда ће прећи у "Њам, њам кутак" и бацити се на прављење беби кашица у "Philips Avent" блендерима 4 у 1. Јесте да су бебеће, али ви ћете моћи да их пробате.

Али то није све... Јелена и Данијела, добре виле из "Хало бебе" и "Philips Avent" пумпице за измлазање, представиће вам мобилну апликацију за подршку дојењу, Маја Боснић, доктор музикологије и музички педагог, научиће вас коју музику да пуштате беби током трудноће, а коју након порођаја, а имаћемо и наградни квиз са вредним поклонима наших спонзора.

А како је за дојење веома важна подршка, са собом можете да поведете некога на кога рачунате у тим тренуцима – супруга или дечка, маму или свекрву, а можда и неку трудну другарицу.

Фестивал ће бити одржан у петак 5. октобра од 12 до 17 часова у СПЦ "Шумице", Устаничка 125. Улаз је бесплатан, али је због ограниченог броја места пријављивање обавезно. Једноставно је... Само кликните ОВДЕ и бићете регистрована учесница Авент фестивала дојења.