Дом здравља Вождовац

Ваша страница је  : Дом здравља Вождовац
DZ Voždovac
ДАЈТЕ КРВ
петак, 20 јануар 2017 14:00

Дана 24.01.2017. године

од 11 до 15 часова

лабораторија Дома здравља "Вождовац"

ул. Устаничка 16

 
Најава трибине
четвртак, 19 јануар 2017 08:06
 
Европска недеља превенције рака грлића материце
четвртак, 12 јануар 2017 14:08
Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22 до 28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ једанаести пут активно учествује у њеном обележавању.
 
Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. "Дан за здравље" је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје "дан за здравље", када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.
 
Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Сваке године се у нашој земљи у просеку региструју 1.244 новооболеле жене од рака грлића материце, док  482 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих. Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на четвртом месту у Европи, после Румуније, Литваније и Бугарске. Нажалост, наша земља се по умирању од ове врсте рака код жена, налази на другом месту у Европи, одмах после Румуније.
Jедна од ефикасних мера правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце.

У недељи која је пред нама интензивираћемо активности на промоцији значаја очувања  репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце.
 
 


Страна 62 од 63